Юнаківська громада

Сумська область, Сумський район

ЗВІТ про базове відстеження результативності регуляторного акта – рішення Юнаківської сільської ради 25 червня 2021 року «Про встановлення на території Юнаківської сільської ради фіксованих ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців, що п

Дата: 10.01.2023 08:16
Кількість переглядів: 126

ЗВІТ

про базове відстеження результативності регуляторного акта – рішення Юнаківської сільської ради 25 червня 2021 року

 «Про встановлення на території Юнаківської сільської ради фіксованих ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців, що працюють за спрощеною системою оподаткування»

1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується, дата його прийняття та номер

Рішення Юнаківської сільської ради від 25 червня 2021 року «Про встановлення на території Юнаківської сільської ради фіксованих ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців, що працюють за спрощеною системою оподаткування».

 

2. Назва виконавця заходів відстеження

Виконавчий  комітет Юнаківської сільської ради.

 

3. Цілі прийняття акта

Встановлення ставок єдиного податку, які б дозволили забезпечити сталі надходження до бюджету Юнаківської територіальної громади (далі –ЮТГ); створення умов для нових робочих місць, зниження рівня безробіття; підтримку ділової та інвестиційної привабливості, розвиток конкуренції на ринку товарів та послуг.

 

4. Строк виконання заходів відстеження

Відстеження проводилось з 01.12.2022 року по 16.12.2022 року.

 

5. Тип відстеження (базовий, повторний або періодичний)

Базовий тип відстеження.

 

6. Методи одержання результатів відстеження

При одержанні результатів відстеження застосовувався аналіз інформації від Головного управління державної податкової служби у Сумській області щодо фактичних надходжень до бюджету ЮТГ коштів по сплаті єдиного податку юридичними особами, сільськогосподарськими виробниками, фізичними особами - підприємцями, які працюють на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності та сплачують єдиний податок у розмірі фіксованої ставки єдиного податку.

 

7. Дані або припущення, на основі яких відстежувалася результативність,                  а також способи одержання даних

При відстеженні результативності регуляторного акта оцінювались:

- кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюються дія акта – фізичних осіб - підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності та сплачують єдиний податок у розмірі фіксованої ставки єдиного податку.

-  розмір коштів і час, що витрачаються суб’єктами господарювання та/або фізичними особами фактично, відсутність (наявність) скарг на необхідність витрат часу;

- спрощення розуміння механізму справляння єдиного податку та обчислення його суми залежно від виду господарської діяльності та рівень поінформованості суб'єктів господарювання та/або фізичних осіб щодо основних положень акта.

Відстеження результативності регуляторного акту проведено на підставі статистичної інформації та відомостей про фактичні надходження до бюджету ЮТГ єдиного податку суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність на території ЮТГ.

 

8. Кількісні та  якісні значення показників результативності акта

Звернення, заяви або скарги від суб’єктів господарювання щодо витрат великої кількості часу на сплату єдиного податку, нерозуміння механізму справляння єдиного податку та обчислення його суми залежно від виду господарської діяльності не надходили. На засіданнях Юнаківської сільської ради у 2022 році жодного разу не піднімалось це питання як проблемне або незрозуміле. Звернень від Головного управління державної податкової служби у Сумській області стосовно наявності питань з практичного застосування рішення не надходило.

 

Показники результативності

 

За даними Головного управління ДПС у Сумській області станом на 01.12.2022 кількість зареєстрованих основних платників податків по сільській раді, які здійснюють діяльність, складає: юридичних осіб – 27, фізичних осіб-підприємців  – 64 станом на 01.12.2022.

 

 

                                                                                                                                                    

За період

Сума надходжень до бюджету ЮТГ від сплати єдиного податку, грн.

Сільгосп-

товаровироб-

ники

Юридичні особи

Фізичні особи-підприємці

 

за 11 місяців 2021 р.

4419056,9

156749,7

1488113,5

за 11 місяців 2022 р.

3976228,0

311540,0

1372122,0

 

 

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

         Цілі, поставлені прийняттям регуляторного акту, досягнуто, а саме:

- впорядковано сплату єдиного податку суб’єктами підприємництва, які працюють на спрощеній системі оподаткування;

- прийняте Юнаківською сільською радою рішення дієво та ефективно підтримує розвиток малого та середнього підприємництва в громаді та не приводе до втрат бюджету ЮТГ.

 

Питання стосовно надходжень до бюджету ЮТГ завжди знаходиться на контролі, постійно проводиться аналіз суми надходжень. Зокрема, сума надходжень від сплати єдиного податку станом на 01.12.2022 склала 5659890,0 грн, що становить 93% від затвердженої на 2022 рік суми та менша від надходжень за відповідний період 2021 року на 404029 грн. надходження зменшилися через воєнний стан та те, що громада знаходиться в зоні бойових дій на кордоні з країною агресором.

За даними Головного управління ДПС у Сумській області станом на 01.12.2022 кількість зареєстрованих основних платників податків по громаді, які здійснюють діяльність, складає 91 суб’єкт, з них кількість платників єдиного податку складає: юридичних осіб – 27, фізичних осіб – підприємців 64.

 

 

 

 

Секретар сільської ради                                                         Ренат НІЗАМІЄВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь