Юнаківська громада

Сумська область, Сумський район

Проект рішення №10 «Про затвердження Програми «Розвиток культури, туризму, молоді та спорту Юнаківської сільської ради на 2022-2025 роки»

Кількість переглядів: 62
Скликання: VIII скликання
Сесія: XVII сесія
Тип документу: Проект рішення
Дата: 23.12.2021
Номер документу: 10
Назва документу: Про затвердження Програми «Розвиток культури, туризму, молоді та спорту Юнаківської сільської ради на 2022-2025 роки
Прикріплені файли:

ЮНАКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Сумського району Сумської області

VIII СКЛИКАННЯ

ХVІІ СЕСІЯ

 

ПРОЄКТ РІШЕННЯ

 

23 грудня                                       село Юнаківка                                       2021 року                                                             

Про затвердження Програми розвитку культури, туризму, молоді та спорту Юнаківської сільської ради на 2022-2025 роки

 

 

 

Відповідно до Законів України «Про культуру», «Про охорону культурної спадщини», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Про туризм»,  «Про фізичну культуру і спорт», керуючись пунктом 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендації постійної комісії  з питань освіти, культури, охорони здоров’я, молоді, фізкультури і спорту та соціального захисту населення, сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Програму розвитку культури, туризму, молоді та спорту Юнаківської сільської ради на 2022-2025 роки (додається).

2. Начальнику управління освіти, культури, туризму, молоді та спорту
Кандибі І.М. щорічно до 15 січня забезпечити звітування про хід виконання Програми.

3. Доручити секретарю сільської ради Нізамієву Р.М. забезпечити оприлюднення даного рішення на офіційному сайті Юнаківської сільської ради.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію сільської ради з питань освіти, культури, охорони здоров’я, молоді, фізкультури і спорту та соціального захисту населення.

 

 

Сільський голова                                                                         Олена СІМА

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням XVII сесії VIII скликання

Юнаківської сільської ради

від 23 грудня 2021 року

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОРАМА РОЗВИТКУ

КУЛЬТУРИ, ТУРИЗМУ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ЮНАКІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ НА 2022-2025 РОКИ

 

 

 

Вступ

 

Основне призначення місцевого самоврядування - створення та підтримка сприятливого життєвого середовища, необхідного для всебічного розвитку людини, надання мешканцям територіальних громад з урахуванням потреб осіб різного віку, статі, місця проживання та стану здоров’я, якісних та доступних публічних послуг на основі сталого розвитку дієздатної громади. На сьогодні у громаді активізувалась робота, спрямована на розвиток місцевого самоврядування в Україні, яке є невід’ємною частиною державного устрою, відіграє важливу роль у повсякденному житті наших громадян, консолідації громадянського суспільства.

Подальший розвиток і вдосконалення самоврядування, регіональної політики буде запорукою збереження миру і злагоди в українському суспільстві, потужним стимулом для сталого економічного зростання, підвищення добробуту людей, змін на краще в усіх сферах нашого життя.

Місцеве самоврядування є базовою ланкою, на якій тримається добробут територіальної громади, задоволення життєвих інтересів і потреб її членів. Тому прийняття Програми є нагальною потребою для забезпечення необхідних умов для продуктивної праці і зайнятості жінок і чоловіків, у тому числі з інвалідністю,незалежно від місця проживання в Юнаківській ОТГ, створення можливостей для їх духовного розвитку, підвищення активності у вирішення питань соціально-економічного потенціалу Юнаківської громади, охорони навколишнього природного середовища, забезпечення належного санітарного стану, благоустрою та підтримання громадського правопорядку, безпеки мешканців у публічному і особистому просторі.

Життя нашої громади складається не тільки з буднів, у його календарі неодмінно є свята – державні, професійні, народні. У родині, якою є Юнаківська територіальна громада, склалися свої традиції їх святкування.

Сьогодні, як ніколи, існує необхідність розвивати потенціал культурних установ сіл громади, підвищуючи участь місцевих жителів у культурному житті своєї громади.

Програма щодо забезпечення заходів Юнаківської сільської ради та її виконавчих органів на 2022-2025 роки (далі Програма) визначає основні напрямки організації проведення культурних-масових та спортивно-масових заходів у громаді. Вона дасть змогу охопити всі сфери соціально-культурного життя , врахувати конкретні потреби всіх верств населення з урахуванням їх віку, статі, соціально-демографічного статусу, місця проживання і реалізувати основні завдання щодо вирішення соціальних проблем об’єднаної територіальної громади.

Програма спрямована на виконання основних законодавчих актів у галузях «культура» та «фізична культура і спорт», указів та доручень Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, наказів Міністерства культури і туризму України розпоряджень обласної державної адміністрації і сприятиме подальшому розвитку та збереженню національної культури та культур національних меншин, що проживають на території громади забезпеченню конституційних прав людини на задоволення культурних потреб, формуванню національної свідомості, утвердженню духовності, культури толерантності та миру. Програма є відкритою, що передбачає внесення до неї змін та доповнень, виходячи з потреб сьогодення та культурного поступу.

 

Обґрунтування необхідності розроблення

Програми розвитку культури, туризму, молоді і спорту

 

На території громади знаходяться та функціонують 4 спортивних майданчиків біля закладів загальної середньої освіти в які входять: 3 футбольні поля, 4 мультифункціональні спортивні майданчики, 2 баскетбольних майданчика на території ЗЗСО та активний парк в с. Юнаківка.

На території Юнаківської сільської ради функціонують 6 закладів культури, на базі яких працюють 10 клубних формувань (гуртки художньої самодіяльності та любительські об’єднання).

Один  колектив має звання «народний аматорський». Щорічно в громаді проводиться понад 40 масових культурно-мистецьких заходів.

Мережа бібліотечних установ налічує 4 бібліотеки.

Робота закладів культури спрямована на більш повне задоволення культурних потреб населення з урахуванням їх віку, статі, місця проживання, стану здоров’я (наприклад, інвалідність, у тому числі, порушення слуху, зору) організацію змістовного дозвілля, розвиток та збереження національно- культурних надбань.

Проблеми, що пов’язані з розвитком культури, туризму, молоді та спорту неможливо розв’язати засобами тільки державного управління, для цього необхідна програмна підтримка та комплексний підхід до координації діяльності всіх закладів культури та фізичної культури і спорту з органами місцевого самоврядування та вивчення і врахування потреб мешканців громади.

Програма розвитку культури, туризму, молоді та спорту Юнаківської сільської ради на 2022 - 2025 роки (далі – Програма) визначає стратегію та організаційну основу фінансово-господарських, адміністративно-управлінських умов для збереження та всебічного розвитку культури, туризму, молоді та спорту у громаді та надання якісних і рівно-доступних культурних, туристичних та спортивно-фізкультурних послуг.

Аналіз соціокультурної ситуації в громаді свідчить, що, незважаючи на економічні умови вдалося зберегти мережу установ культури, забезпечити підтримку діяльності провідних та аматорських колективів громади.

Комплексний підхід до розв’язання проблем, пов’язаних із розвитком культури, туризму, молоді та спорту здійснюється за рахунок коштів сільської ради, спонсорських коштів, погодження строків виконання, виконавців та заходів зміцнення матеріально-технічної бази.

 

 

Мета Програми

 

Програма, спрямована на:

забезпечення подальшого розвитку місцевого самоврядування, як одного з найбільш пріоритетних напрямів державної політики України;

виконання нормативно - правових актів Президента України, Кабінету Міністрів України про відзначення свят;

забезпечення організації високого рівня проведення заходів з нагоди свят державного, обласного, місцевого значення, урочистих заходів до пам’ятних дат та історичних подій, професійних свят та інших знаменних дат, забезпечення організації дозвілля мешканців та гостей  населених пунктів громади;

залучення молоді та інших верств населення до суспільно-політичного життя Юнаківської сільської ради, відзначення державних, професійних та народних свят, проведення заходів, збереження та примноження історичних національних традицій;

вшанування ветеранів другої світової війни, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, воїнів-афганців, пенсіонерів, учасників АТО та ООС, працівників підприємств, установ та організацій, громадян з активною життєвою позицією, які беруть активну участь в громадському житті міста;

створення умов для підвищення рівня загальної культури населення, формування культури миру та толерантності;

стимулювання активності мешканців в питаннях благоустрою населених пунктів;

забезпечення виховання місцевого патріотизму та любові до рідного краю, поваги до прав людини та гендерної рівності;

пропагування історичної, культурної спадщини та соціально- економічного потенціалу громади;

налагодження ділових та культурних зв'язків, популяризацію місцевої геральдичної символіки;

створення позитивного іміджу та зміцнення авторитету органу місцевого самоврядування;

формування єдиної нагородної політики, позитивного іміджу Юнаківської сільської ради та фінансове забезпечення заходів, пов’язаних з відзначенням кращих працівників та трудових колективів підприємств, установ, організацій, обдарованої молоді нагородами Юнаківської сільської ради та її виконавчого комітету;

здійснення заходів, спрямованих на розвиток туристичної галузі громади, створення конкурентоспроможного туристичного продукту, здатного максимально задовольнити туристичні потреби мешканців громади та її гостей з урахуванням вимог інклюзивності;

створення та розвиток матеріально-технічної бази і сучасної інфраструктури туризму, сприятливих умов для залучення інвестицій, ефективного використання природного, історико-культурного та туристично- рекреаційного потенціалу, забезпечення умов для повноцінного функціонування суб’єктів туристичної діяльності;

здійснення комплексу заходів щодо удосконалення системи управління туристичною галуззю, зміцнення її матеріальної бази, створення умов для реалізації інвестиційних проектів, нарощування обсягів надання туристичних послуг за рахунок розширення в’їзного та внутрішнього туризму, розвитку сільського зеленого туризму, підвищення якості та розширення асортименту туристичних послуг, підвищення ефективності використання рекреаційних ресурсів та об’єктів історико-культурної спадщини, поліпшення транспортного обслуговування, випуску якісної рекламної продукції;

підтримка та розвиток мистецької освіти в громаді;

залучення всіх верств населення сіл з урахуванням їх потреб до занять фізичною культурою і спортом;

залучення молоді, учнів закладів освіти до занять фізичною культурою та спортом з метою запобігання вживання алкоголю, боротьби з тютюнопалінням та наркоманією;

залучення жінок і чоловіків старшого віку, ветеранів спорту до змагань, що проводяться для відповідної вікової групи;

пропаганда здорового способу життя, особливо серед молодих дівчат і хлопців.

 

Завдання Програми

 

Основними завданнями програми є:

створення належних умов роботи для сільської ради та її виконавчого комітету, забезпечення відкритості, прозорості в діяльності та громадського контролю за їх діями, підвищення ресурсного потенціалу, розвиток місцевої ініціативи;

реалізація та проведення радою та її виконавчими органами масових заходів ;

забезпечення виконання функції ради та її виконавчих органів, пов’язаних з прийомами офіційних делегацій, співробітництвом з територіальними громадами сіл, селищ, міст нашої та сусідніх областей України, проведенням виставок, фестивалів, конкурсів, молодіжних програм, урочистих зборів, вшанувань, підготовкою програм і заходів в галузі освіти, культури і спорту;

забезпечення організації заходів, витрат, пов’язаних із виготовленням та придбанням значків, посвідчень, прапорів та національної символіки, рамок, листівок, запрошень, грамот, подяк, пам’ятних адрес, дипломів, кубків, медалей, статуеток та іншої поліграфічної та сувенірної продукції, цінних призів для проведення акцій, спортивних змагань, фестивалів та конкурсів;

забезпечення святкового оформлення сцени, технічне забезпечення сцени до проведення свят, організація святкових салютів, піротехнічних шоу, концертних програм;

організаційно-технічне, фінансове забезпечення заходів державного, обласного, місцевого значення, проведення вечорів відпочинку, урочистих заходів до пам’ятних дат та історичних подій, професійних свят, конкурсів, фестивалів, конференцій, семінарів, засідань рад та виконавчого комітету, тренінгів і т.д. відповідно до планів робіт Юнаківської сільської ради, виконавчого комітету та їх розпоряджень та рішень;

виготовлення та розміщення соціальної реклами (банери, біл-борди); привітання та преміювання переможців та учасників конкурсів та

змагань усіх рівнів, які проводяться органом місцевого самоврядування; вшанування пам’яті померлих та загиблих (послуги з поховання,

аксесуари, монументи (пам’ятники);

проведення заходів, пов’язаних з вшануванням учасників бойових дій, учасників АТО та їх сімей, сімей загиблих учасників бойових дій;

прийняття участі в заходах, які проводяться в трудових колективах підприємств, установ та організацій міста з нагоди професійних свят, пам’ятних дат;

організація вшанування кращих працівників, ветеранів праці (солодкі столи), організація вечорів відпочинку (концертна програма, технічне оснащення);

забезпечення проведення заходів для дітей, молоді (нагородження грамотами, подяками, квітами, цінними подарунками, сувенірами, вручення солодощів, цукерок);

заохочення за вагомі досягнення в мистецькій освіті, культурі та спорті;

нагородження з нагоди презентації книг;

відзначення трудових колективів та працівників підприємств та установ та організацій громади з нагоди професійних свят за значний вклад у соціально– економічний розвиток села, досягнення високих виробничих показників, закінчення трудової діяльності, підведення підсумків обласних конкурсів, оголошених з метою залучення населення до процесу благоустрою сіл, підтримки в них належного санітарного стану;

привітання та нагородження ювілярів, трудових колективів, підприємств, установ та організацій, органів влади, депутатів сільської ради, членів виконавчого комітету, почесних громадян , учасників бойових дій з нагоди державних та професійних свят, привітання з днем народження керівників підприємств, установ та організацій, керівництва області, а також привітання жителів громади з нагоди державних та релігійних свят, що передбачає придбання для цих цілей вітальних листівок, конвертів, марок, бланків почесних грамот, буклетів, відзнак та премій сільської  ради, виконавчого комітету та сільського голови,

придбання грамот, призів, кошти на харчування учасників спортивних турнірів та надання транспортних послуг для перевезення під час турнірів;

збереження культурної спадщини українського народу та забезпечення доступу населення до культурних надбань;

забезпечення соціально-економічних та правових умов для проведення ефективної культурної політики;

зміцнення матеріально-технічної бази, здійснення першочергових ремонтно-будівельних та реставраційних робіт на об'єктах культури пам’яток архітектури громади;

проведення культурно-мистецьких заходів, підтримка аматорської творчості;

збереження нематеріальної культурної спадщини підтримка творчої молоді;

забезпечення організації вільного, активного відпочинку та розваг, задоволення культурних запитів, створення умов для відновлення фізичних, духовних сил, спілкування людей у сфері дозвілля, розвитку художньої творчості, виховання екологічної культури;

забезпечення підготовки та підвищення кваліфікації кадрів, їх правовий і соціальний захист;

проведення змагань серед установ, підприємств, закладів освіти (сільська спартакіада фізичної культури і спорту серед підприємств, установ, закладів освіти);

організація та проведення змагань та турнірів на першість Юнаківської сільської ради;

спортивні змагання, турніри з різних видів спорту з нагоди державних свят (день Незалежності, День молоді, День фізичної культури і спорту);

участь збірних команд громади з різних видів спорту (футбол, волейбол, баскетбол, спортивний туризм та інші) в обласних змаганнях;

будівництво, ремонт спортивних майданчиків, спортивних споруд. впровадження сучасних методів рекламно-презентаційної діяльності;

створення сучасної дорожньої інфраструктури на основних туристичних маршрутах з урахуванням вимог інклюзивності;

реалізації інвестиційних проектів;

підвищення якості та розширення асортименту туристичних послуг; розвитку сільського туризму, створення сільських садиб, що прийматимуть туристів;

організації екскурсійної та туристично-оздоровчої роботи серед усіх вікових груп населення громади, насамперед дітей, підлітків та молоді;

впровадження нових туристичних маршрутів і тематичних екскурсійних програм.;

розвиток спортивного туризму та краєзнавства, ознайомлення жителів громади з такими видами спорту як туризм, спортивне орієнтування, похідний спорт, велосипедний туризм,

створення матеріально-технічної бази для розвитку спортивного туризму.

 

Нормативно-правове та організаційне забезпечення Програми

 

Реалізація програми передбачає тісну взаємодію органів місцевого самоврядування та всіх мешканців громади.

Організація заходів відбувається згідно Указів Президента України «Про встановлення днів професійних свят», рішень сільської ради та її виконавчого комітету і розпоряджень сільського голови.

 

Фінансове забезпечення Програми

 

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок виділених в установленому порядку коштів, передбачених у місцевому бюджеті на забезпечення культурно-масових заходів Юнаківської сільської ради та її виконавчих органів.

Можуть залучатися кошти підприємств, установ та організацій, суб’єктів підприємницької діяльності всіх форм власності, громадських організацій, благодійних, добровільних внесків та пожертв, грантів від підприємств, установ, організацій, суб’єктів підприємницької діяльності всіх форм власності, громадських організацій тощо (юридичних та фізичних осіб) та інших джерел, не заборонених законодавством.

 

Очікувані результати виконання Програми

 

Виконання Програми дасть змогу забезпечити:

подальший розвиток системи нагород у громаді відповідно до сучасних вимог, підвищить їх стимулюючу роль, довіру громадськості до місцевих органів влади у цій сфері;

підвищення рівня інформованості та правової освіти жінок і чоловіків, у тому числі з інвалідністю, надання їм повної та достовірної інформації, необхідної для забезпечення їх особистих прав у вирішенні життєво-необхідних проблем;


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь