Юнаківська громада

Сумська область, Сумський район

Ялинковий рейд

Дата: 17.12.2021 13:26
Кількість переглядів: 1314

ВП № 4 ( м. Суми) Сумського РУП ГУНП в Сумській області інформує.

З метою попередження самовільних рубок, безконтрольного перевезення та реалізації  ялинок у передноворічний період на території Сумської області проводяться профілактичні заходи.

Працівниками поліції здійснюються  рейдові виїзди з метою здійснення контролю за перевезенням, заготівлею та реалізацією хвойних  насаджень, запобігання незаконних рубок, у першу чергу  на територіях селекційних плантацій та ділянок особливо цінних хвойних порід, а також лісових масивів які примикають до населених пунктів , та об’єктах природно-заповідного фонду та заходи з виявлення  правопорушників в місцях продажу новорічних дерев.

         Підприємці, які здійснюють транспортування і продаж новорічних  дерев, повинні мати при собі накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою  печаткою, а на зрізі кожного дерева повинен бути  електронний чип  зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили.

Купуючи ялинку, громадяни можуть звернутися до продавця з вимогою надати ці документи  для того, щоб переконатися, що купують новорічні ялинки без порушень  вимог закону..

         Зокрема, відповідно до ст. 65 КУпАП відповідальність за незаконну  порубку, пошкодження, перевезення й зберігання незаконно зрубаних  дерев тягне за собою накладання штрафу на громадян від 510 до 1020 грн., а на  посадових осіб- від 2550 до 5100 грн.  Згідно  із Постановою КМУ  від 23.07.2008 № 665, у грудні –січні потроюється розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року.

Крім того, попереджаємо, що передбачена відповідальність за порушення порядку придбання  чи збуту об’єктів рослинного світу без документів що підтверджують законність їх придбання , що згідно ст. 88-1 КУпАП  тягне за собою накладення штрафу та конфіскацію об’єктів рослинного світу чи без такої.

Тобто не лише продавець, а й покупець нелегальної  новорічної ялинки ризикують постати перед судом і отримати штраф у розмірі від 510 до 1700 грн. з конфіскацією незаконно проданого чи купленого дерева.

Також, за незаконну вирубку зелених насаджень на території лісів передбачена кримінальна відповідальність ( ст. 246 КК України « Незаконна порубка або незаконне перевезення , зберігання, збут  лісу»), що карається штрафом від 17 000 до 25500 грн. або арештом на строк до шести місяців.

У разі володіння будь-якою інформацією щодо самовільних рубок, безконтрольного перевезення та реалізації ялинок просимо Вас негайно повідомляти до чергової частини  ВП № 4 ( м. Суми) Сумського РУП ГУНП в Сумській області ( м.т. 0503079950), до дільничних офіцерів поліції або на лінію 102 .


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь