Юнаківська громада

Сумська область, Сумський район

Громадські обговорення та роз’яснення щодо перейменування вулиць, провулків громади

Дата: 13.01.2023 08:54
Кількість переглядів: 413

Роз’яснення щодо перейменування вулиць, провулків громади

• Чи потрібно терміново ставити нову відмітку про місце реєстрації у паспорті після перейменування населеного пункту/вулиці?

Після перейменування громадянин не повинен спеціально звертатись до органів Державної міграційної служби України, щоб зробити відмітку про нову адресу. Такі зміни можна зробити, коли буде зручно – наприклад, по досягненні віку, коли до паспорта треба вклеїти нове фото, або під час зміни місця проживання. Штамп із новою адресою у паспортному столі обійдеться відповідно до встановленого розміру державного мита.

• Чи потрібно змінювати документи про власність на нерухомість та інше майно у зв’язку із перейменуваннями?

Не потрібно спеціально змінювати правовстановлюючі документи на майно. Законодавство України не передбачає кінцевих термінів зміни документів у цьому випадку. Зміна назви вулиці не є зміною місця проживання. Тому всі необхідні зміни в документи можуть бути внесені тоді, коли це буде зручно їх власникові. Наприклад, коли людина бажає змінити місце проживання – переїхати на іншу вулицю або в інший населений пункт. Документи на право власності на квартири, будинки, земельні ділянки, будь-яке інше майно, у яких вказані старі назви, залишаються дійсними. Зміни до них треба буде вносити, тільки якщо власник захоче вчинити нотаріальні дії із нерухомим майном– продати, подарувати або передати у спадок свою квартиру, будинок чи інше майно. У такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва. Проте на вартості послуг нотаріуса це не позначатиметься: покупець і продавець платитимуть нотаріусу таку ж суму, як і в тих випадках, коли назва вулиці, населеного пункту не змінюється.

• Чи потрібно спеціально міняти документи на автомобілі та номерні знаки?

Перейменування вулиці не є зміною фактичного місця проживання, а тому й не є підставою для обов’язкової перереєстрації транспортного засобу і внесення змін до техпаспорта автомобіля. Його власник зможе зробити це, коли буде продавати або дарувати авто. На вартості процедури перереєстрації це не позначиться, жодних додаткових платежів не передбачено.

• Чи зможуть громадяни оформити субсидію та проголосувати на виборах, якщо у паспорті залишилася стара адреса реєстрації?

Громадяни зможуть проголосувати на виборах і отримати субсидію. Про зміни назв вулиць будуть повідомлені всі державні органи, а тому вони мають приймати документи як із новими назвами у адресах, так і зі старими.

Усі реєстри громадян мають бути приведені у відповідність до змін, певний час там паралельно «співіснуватимуть» старі й нові назви. Тому зміна назви в адресі не є підставою для відмови в отриманні субсидії. Так само стара адреса у паспорті не може бути підставою не видавати виборцеві бюлетень. Дільничні виборчі комісії отримають списки вулиць, які були перейменовані, і зобов’язані видати бюлетені усім виборцям, які є у списках на цій дільниці.

Банки чи органи державної влади не мають права відмовляти громадянам у прийомі документів у зв’язку з перейменуваннями. Законодавство України забороняє органам влади та підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, у тому числі і банкам, відмовляти громадянам у разі їх звернення. У разі розбіжностей назви вулиці, зазначеної у документах громадянина, з фактично перейменованою вулицею, посадова особа органу повинна самостійно перевірити факт перейменування вулиці (іншого об’єкту топоніміки), а у разі необхідності направити запит до відповідних органів.

• Стосовно необхідності перереєстрації юридичних осіб у зв’язку з новою адресою.

Оскільки Закон не визначає кінцевого терміну для зазначених дій, зміни можна вносити тоді, коли для цього буде необхідність, наприклад, зміна керівника, власника чи виду економічної діяльності. У такому разі потрібно буде також вписати нову назву вулиці чи населеного пункту.

Долучаймося до обговорення перейменування назв вулиць. Ваші пропозиції та побажання висловлюйте через ваших депутатів, старост

село Могриця вулиця Суджанська
  вулиця Першотравнева
  вулиця Гагаріна
село Басівка вулиця Снагощенка
  вулиця Тесленка
  вулиця Першотравнева
  вулиця 40 років Перемоги
село Локня вул Кириченка
село Юнаківка вулиця Суджанська
  вулиця Першотравнева
с Кияниця вулиця Першотравнева
с.Новіа Січ вулиця Гагаріна
с.Храпівщина вулиця Першотравнева
Мала Корчаківка вулиця Гагаріна
  вулиця Висоцького
с.Варачине

вулиця Першотравнева


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь